Päivitetty 18.11.2021

Hakukoneet lista ”10 vaihtoehtoista hakukonetta”

Hakukoneoptimointi

Google on ylivoimaisesti suurin ja käytetyin hakukone Suomessa ja noin 97% suomalaisista käyttää sitä tietojen etsimiseen Internetissä. 

Googlen hakukoneelle on olemassa hyviä vaihtoehtoja ja joissain tapauksissa vaihtoehtoiset hakukoneet ovat jopa parempia.

Suositut hakukoneet

Suositut ja parhaat hakukoneet Googlen lisäksi. Googlen maailmanlaajuinen markkinaosuus hakukoneissa oli vuonna 2020 88.14%, Bing 6.18%, Yahoo 2.51, Baidu 0.59% ja Yandex 0.26%.

Kotisivujen omistajille ja hakukoneoptimoinnista välittäville Google, Bing ja Yandex ovat tärkeimmät hakukoneet Suomessa.

1. Bing

Bing on Microsoftin kehittelemä hakukone ja se on toiseksi suurin hakukone maailmassa - heti Google jälkeen.

Bing on ehkä parhaillaan videohauissa, koska videohauissa näkyy isot selkeät kuvakkeet ja kun viet hiiren osoittimen videon päälle, lähtee videosta pyörimään esikatselu.

Bing tarjoaa myös monia muita samanlaisia ominaisuuksia kuin Google, kuten valuutan vaihtoarvot, käännökset, sähköpostitilin ja pilvitallennustilaa.

Windows-käyttöjärjestelmän omistajille Microsoft tarjoaa myös palkinto-ohjelman, jossa voit kerätä itsellesi pisteitä käyttämällä Bingiä ja käyttää näitä pisteitä esim. ohjelmian tai elokuvien ostamiseen.

2. Yahoo

Yahoo on ollut kauemmin markkinoilla kuin Google ja se on kolmanneksi suurin hakukone. Yahoo:ta käytetään enimmäkseen Yhdysvalloissa, mutta sen Flickr -kuvapalvelu on yksi suosituimpia palveluita valokuvaajien keskuudessa.

Omaan makuuni Yahoo on liian antiikkinen ja sekava, enkä keksi siitä juuri mitään hyvää sanottavaa. Yahoon hakusivu käyttää Microsoftin Bingiä, joten hakutuloksien voi olettaa olevan samanlaisia kuin Bingillä haettuna.

3. Baidu

Baidu on johtava hakukone Kiinassa. Baidu on hyvin pitkälti samannäköinen kuin Googlen hakukone ja se myös rahoittaa toimintaansa näyttämällä mainoksia hakujen yhteydessä.

Baidu on kuitenkin raskaasti sensuroitu - etenkin politiikkaa käsitteleviä (demokratiamyönteisiä) sivuja blokataan ahkerasti.

4. Yandex

Yandex on 5 suurin hakukone maailmanlaajuisesti ja on erityisesti käytössä Venäjällä, jossa sitä käyttää noin 60% venäläisistä.

Yandex käyttää omaa hakukoneteknologiaa ja täten myös hakutulokset ovat erilaisia kuin Googlella tai Bing:llä tehtynä.

Yandexin käyttöliittymän ulkoasu on siistimpi kuin Google tai Bingin, mikä miellyttää tälläisen pohjoisen asukkaan "skandinaavista" tyyliä arvostavan silmiä.

Yandexilla on mielestäni myös parempi ja selkeämpi kuvahaku kuin Googlessa tai Bingissä.

5. DuckDuckGo

DuckDuckGo on suosituin hakukone yksityisyyttä arvostavien keskuudessa, jonka käyttäminen ja suosio on lisääntynyt vuosi vuodelta.

DuckDuckGo hakukoneen hyviä puolia on vähäiset mainokset ja hakutuloksien näyttäminen yhdellä sivulla.

DuckDuckGo:sta löytyy myös Bang -ominaisuus, jonka avulla voit helposti tietoa vain tietyltä sivustolta. Esimerkiksi, jos kirjoitat hakuun "!w Shopify" - ilman sitaatteja - DuckDuckGo ohjaa sinut automaattisesti sivulle https://en.wikipedia.org/wiki/Shopify.

Muut Internetin Hakukoneet

Vähemmän tunnetumpia Internetin hakukoneita, mutta ei todellakaan huonompia. Seuraavat 5 hakukonetta ovat hieman spesiaalimpia kuin edellä mainitut.

6. Ecosia

Ecosia on on Bingiin perustuva ympäristöystävällinen hakukone.

Ecosia käyttää energiana aurinkosähköä ja istuttaa puita ympäri maailmaa, kun teet hakuja sen kautta. Yhden puun istuttamiseen tarvitaan noin 45 hakua.

7. Yippy

Yippy on DuckDuckGo:n tapaan yksityisyyttäsi kunnioittava hakukone, joka ei tallenna hakujasi tai näytä kohdennettuja mainoksia.

Vaikka Yippy ei anna niin kattavia tuloksia kuin Google tai DuckDuckGo, löytyy sen hausta muutamia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten aiheen mukaan suodatettu haku tai domain-päätteeseen perustuva haku.

Yippyn hakuteknologia perustuu IBM:n Watsoniin.

8. WolframAlpha

WolframAlpha on erityisesti matematiikkaan, luonnontieteisiin, teknologiaan ja yhteiskuntaan ja jokapäiväiseen elämään keskittynyt hakukone.

WolframAlphaa ei ole siis tarkoitettu videoiden tai kuvien katseluun, vaan enemmänkin tilastojen ja statistiikoiden tutkimiseen sekä erilaisten laskujen tekemiseen.

9. Boardreader

Boardreader on keskittynyt etsimään tietoa keskustelupalstoilta ja foorumeilta.

Erittäin kätevä työkalu, jos haluat etsiä sisältöä ja mielipiteitä oikeilta ihmisiltä. Huonona puolena on se, että Boardreaderia voi käyttää lähinnä englanninkielisen sisällön etsimiseen.

10. SearX "Metahakukone"

SearX on metahakukone - eli hakukone, joka käyttää montaa hakukonetta tuloksien löytämiseen. SearX:n tarvoitteena on tarjota ilmainen ja "hajautettu" näkymä Internetistä.

Avoimeen lähdekoodiin perustuva SearX-hakukoneen voit asentaa vaikka omalle tietokoneellesi. Tällöin voit olla käytännössä 100%, ettei kukaan seuraa hakujasi.

Voit kokeilla SearX:iä esimerkiksi täällä.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

LUE LISÄÄ
LUE LISÄÄ
>